Nieuws

11 maart 2019

Pilot Free Café in De Wijert

Hallo allemaal,

Een tijdje geleden was er in het Fruitcafé een mooie bijeenkomst met verschillende wijkbewoners over het tegengaan van voedselverspilling in de wijk. Op deze avond bespraken we verscheidene ideeën om dat te realiseren.

Één van de ideeën is het opzetten van een Free Café in De Wijert. Dit initiatief is al razend populair in Selwerd en Vinkhuizen. Vrijwilligers uit de wijk koken bij het Free Café met overgebleven producten van lokale ondernemers én eten dit vervolgens samen op. Een mooie combinatie van buurtcontact versterken en bewust met voedsel omgaan!

Op 21 maart willen wij tijdens een soort kick-off het hier uitgebreider over hebben met jullie. Het idee is namelijk om op korte termijn een Free Café te houden in de wijk. Lijkt het je leuk om hier je steentje aan bij te dragen? Praat dan 21 maart gezellig met ons verder onder het genot van een gratis lekkere maaltijd. Je bent welkom vanaf een uurtje of 17:00, en we gaan rond 18:00 uur met elkaar een hapje eten, rond 19:30 á 20:00 uur zal na de afwas de avond voorbij zijn. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar jolienoosterhof@hotmail.com met je contactgegevens.

Hopelijk zien we jullie dan!

Met vriendelijke groet,

Dennis Broekema, Sophie de Groot, Jolien Oosterhof en Ina de Vries12 februari 2019

Hallo allemaal!

Via de Facebookgroep van de Wijert is onlangs gevraagd wat mensen zouden vinden van het idee van een sociale koelkast in de wijk. Dit is een koelkast waarin kliekjes en voedselproducten kunnen worden geplaatst/opgehaald door bewoners van de wijk met als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Er is gevraagd wie er in de wijk zou willen meedenken over dit idee en een aantal mensen reageerden enthousiast. Vandaar dat er een avond is gepland om gezamenlijk te brainstormen over dit idee!

De ‘Sociale Koelkast avond’ vindt op 26 februari van 19:30-20:30 uur plaats bij het Fruitcafé de Helpende Hand (Werumeus Buningstraat 20). Deze avond is bedoeld om samen na te denken over een sociale koelkast in de wijk, welke plek hiervoor geschikt zou zijn en hoe we dit idee kunnen realiseren. Daarnaast is er hopelijk ruimte om gezamenlijk na te denken over andere ideeën die gericht zijn op duurzaamheid/het tegengaan van voedselverspilling en hoe dit gezamenlijk kan worden aangepakt. Er wordt tijdens deze avond gezorgd voor een hapje en een drankje!

Als je ook graag mee wil denken, laat ons dit dan weten via 06-28166922 (app/sms) of stuur een berichtje via Messenger (Facebook). Hopelijk tot dan!

Vriendelijke groet,

Dennis Broekema, Jolien Oosterhof en Sophie de Groot


29 januari 2019

Fruitcafé De Helpende Hand ontvangt € 4.000,- van het Oranje Fonds


GRONINGEN – Fruitcafé De Helpende Hand, de gezondste ontmoetingsplek in De Wijert, organiseert sinds begin 2018 samen met wijkbewoners activiteiten voor en vooral mét de buurt. Om deze activiteiten dit jaar uit te breiden ontvangt het Fruitcafé € 4.000 van het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wat betekent dit voor de wijk?

Met de bijdrage van het Oranje Fonds kunnen we de activiteiten in het Fruitcafé een boost geven. Zo gaan wij in 2019 nog meer leuke en gezonde activiteiten rondom voedsel en voeding organiseren, zoals diverse kook- en bakactiviteiten voor alle leeftijden. We organiseren nu al: Heel De Wijert Bakt, kinderbakdagen, een gezond eetcafé, de 3G kookworkshop (voor klanten van de voedselbank), Oma’s soep, de meidengroep en kinderfeestjes. Dit willen we dus graag uitbreiden met meer activiteiten. We zijn op zoek naar nieuwe ideeën. Iedereen telt mee in het Fruitcafé.

Kom jij ons helpen?
Het Fruitcafé is altijd opzoek naar mensen die mee willen denken over nieuwe activiteiten rondom voeding en/of verbinding. Heb je zelf een leuk idee of wil je meehelpen bij een activiteit of vrijwilliger bij ons worden? Neem dan contact op met Dennis Broekema op dennis@fruitcafe.nl of kom gerust langs bij onze winkel aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen. Meer informatie lees je via hier op de site bij het kopje activiteiten.11 januari 2019

Vandaag was de aftrap van de kinderbakdag. En het was meteen een mooi succes, 3 kids die meededen met het bakken. Hier gaan we lekker mee door! Doen jouw kids ook een keertje mee? http://www.fruitcafe.nl/kinderbakdag/

Deze activiteit is alleen voor de kinderen en er is altijd professionele begeleiding aanwezig.

Je kind opgeven kan via de mail naar: dennis@fruitcafe.nl of telefonisch via: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis)10 januari 2019

Elke tweede donderdag van de maand is er in het Fruitcafé het gezonde eetcafé. We zoeken nog 1 of 2 deelnemers die het leuk vinden om mee te koken en te eten. Elke maand word er een gezonde warme maaltijd gemaakt en daarna samen genuttigd. We beginnen rond 11:00 uur in de ochtend, en ergens tussen 12:00 en 13:00 wordt er gegeten. Daarna nog even de afwas en dan is tegen 14:00 uur de activiteit meestal ten einde. De kosten variëren per keer, dit is afhankelijk van wat er gekookt wordt. Maar meestal liggen de kosten van de activiteit ergens tussen de € 2,50 en € 4,00 euro per keer.

Bij interesse stuur gerust een mailtje naar: dennis@fruitcafe.nl of bel: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Maar gewoon binnenlopen in Fruitcafé mag natuurlijk ook. (Werumeus Buningstraat 20)11 december 2018

De Babbelbank maakt haar debuut bij het fruitcafé De Helpende Hand

Met trots mogen wij mededelen dat de eerste versie van De Babbelbank zijn opwachting gaat maken in het fruitcafé De Helpende Hand gelegen aan de Werumeus Buningstraat 20 in Groningen. We zijn erg blij dat we onze eerste prototype van De Babbelbank mogen testen in het fruitcafé. Omdat De Helpende Hand zich voornamelijk bezighoudt met mooie initiatieven, zoals de strijd tegen eenzaamheid met Oma’s Soep, kunnen wij ons geen betere plek wensen dan het fruitcafé om de eerste versie van De Babbelbank te testen.

Vanaf dinsdag 11 december kunt u gebruik maken van De Babbelbank bij fruitcafé De Helpende Hand. Maar wat is De Babbelbank nou precies? De Babbelbank is een initiatief van vier studenten van de Hanzehogeschool in Groningen en is speciaal ontworpen om verbinding te creëren tussen mensen en dus ook het verminderen van eenzaamheid. We merkten dat er tegenwoordig veel eenzaamheid heerst, met name onder ouderen, en dit probleem willen wij gaan aanpakken in de omgeving Groningen. Met De Babbelbank creëren wij niet alleen een ontmoetingsplek voor mensen maar zorgen we er ook voor dat gesprekken op een leuke en spontane manier tot stand komen. Zo zit De Babbelbank niet alleen heel erg lekker maar is deze ook uitgerust met een glazen pot, welke is gevuld met leuke interessante vragen die men aan elkaar kan stellen. Via deze zogenaamde ijsbrekers (vragen) zal het gesprek op een laagdrempelige manier tot stand komen en ben je binnen no-time een conversatie met een ander aan het voeren met een brede glimlach op je gezicht.

Bij deze dagen we jullie uit om tijdens het nuttigen van een overheerlijke smoothie van het fruitcafé eens het gesprek aan te gaan met een ander op onze Babbelbank. Je zult merken dat het niet alleen erg gemakkelijk is om een gesprek met een ander te voeren, het is ook nog eens heel erg leuk! Tevens is het nooit verkeerd om zo nu en dan nieuwe contacten te maken, je weet nooit wat eruit voortvloeit. Heeft u verder nog tips, wilt u meer informatie of ook een Babbelbank bij uw onderneming? Dan kunt u ons bereiken op het volgende emailadres: debabbelbank@gmail.com

Wij spreken onze hartelijke dank uit aan het fruitcafé De Helpende Hand voor het plaatsen van onze eerste prototype. Tevens wensen we iedereen veel plezier met de onvergetelijke conversaties op De Babbelbank!

Met vriendelijke groetjes,

Team De Babbelbank8 december 2018

Kinderbakdag in het Fruitcafé

Nieuw in De Wijert is de Kinderbakdag! Elke 2e en 4e vrijdag van de maand start er in 2019 in Fruitcafé De Helpende Hand de Kinderbakdag. Elke 2e vrijdag van de maand is het voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar, en elke 4e vrijdag van de maand is het voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar. Kijk voor alle data op: http://www.fruitcafe.nl/kinderbakdag/

De kosten per kinderbakdag zijn € 2,50. De activiteit is in principe alleen voor de kinderen. Er is altijd professionele begeleiding bij. Mocht u als ouder/verzorger er graag bij zijn dan is dat in overleg mogelijk. Er kunnen per keer maximaal 6 kinderen meedoen.

Het Fruitcafé start in januari met deze leuke en nieuwe activiteit. U kunt uw kind opgeven kan via de mail naar: dennis@fruitcafe.nl of telefonisch via: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Of gewoon langskomen mag natuurlijk ook. We zitten aan de Werumeus Buningstraat 20. Let op! In de kerstvakantie is het Fruitcafé gesloten.


27 november 2018

Gesloten in verband met de kerstvakantie!

Beste Klant,

In verband met de kerstvakantie zijn wij van maandag 24 december tot en met zondag 6 januari gesloten. Onze welgemeende excuses voor het ongemak.

Vanaf maandag 7 januari bent u weer van harte welkom bij ons in het Fruitcafé. We hopen u dan gezond weer te ontmoeten!


13 november 2018

Op vrijdag 14 december 2018 organiseert stichting DOET in samenwerking met Fruitcafé De Helpende Hand het evenement hondensnacks bakken voor buurtbewoners uit de Wijert en omstreken. Van 14:00 tot 16:00 uur worden er snacks gebakken. U hoeft niks mee te nemen, alle ingrediënten en spullen voor het bakken zijn geregeld.

We vragen een kleine bijdrage van 3,25 euro voor de ingrediënten. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: dennis@fruitcafe.nl of door te bellen met 06-1715 0041. Of kom gewoon langs in het Fruitcafé en vraag naar Dennis.

Er zijn maximaal zes plaatsen beschikbaar dus vol = vol!

Het belooft een hele leuke middag te worden!!!

Waar: Fruitcafé, De Helpende Hand

Werumeus Buningstraat 20

Groningen23 oktober 2018

Vanaf heden zijn wij op zaterdag gesloten. Met uitzondering van speciale activiteiten of op afspraak voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of een workshop.27 september 2018

Vanaf nu te koop! Een heerlijke verse kop Oma’s Soep van de dag. 1 kop € 2,00


13 september 2018

Start Oma’s Soep

Vandaag zijn wij in het Fruitcafé gestart met Oma’s Soep! Oma’s Soep is een initiatief waar studenten samen met ouderen een heerlijke oma soep gaan maken. De groentes voor de soep zijn producten die we gedoneerd krijgen van markthandelaren die dat over hebben. Met deze activiteit gaan we voedselverspilling & eenzaamheid tegen. Want we halen ouderen uit hun huis en bieden ze een fantastisch uitjel

Vandaag was de kick-off van Oma’s Soep! Kent of bent u een oma of opa en wilt u dolgraag meedoen of hen mee laten doen met soep te maken? Schroom dan niet en meld u bij ons aan! Elke laatste donderdag van de maand mag u mee doen!

En omdat we de groentes van de markt krijgen is deze activiteit volledig gratis!

Kijk in onze agenda voor alle data! http://www.fruitcafe.nl/agenda/

Neem voor meer informatie of opgaaf gerust contact met ons op. Mail naar: dennis@fruitcafe.nl of bel naar: 06 1715 0041 (vraag naar Dennis) of loop gewoon bij ons binnen in de (Werumeus Buningstraat 20)13 juli 2018

Geslaagde buurtmarkt De Wijert

Fruitcafé De Helpende Hand bestaat 1 jaar, en dat hebben we gevierd met een gezellige buurtmarkt voor en met de buurt. Prachtig weer was het op 11 juli, en wat een gezelligheid voor de deur van het Fruitcafé en de andere ondernemers.

Samen met pizzeria Palermo, Kapsalon De Wijert, Terts & Toets en Lentis Leefstijl hebben we deze markt voor de buurt opgezet. We hebben bewoners uitgenodigd met hun creaties te komen en er was een kleine rommelmarkt. Tussen 13:00 & 17:00 hebben we heel wat bezoekers gehad die langs kwamen te buurten en te genieten van al het leuks dat de markt bood.

Wat ons betreft organiseren we dit vaker voor en vooral met de wijk!6 juli 2018

Verse kersen (nieuwe oogst)

Ze zijn weer bij ons te koop, verse kersen van Oudebosch! Komt u een bakje kopen?29 juni 2018

Uitje Oudebosch

Op donderdag 28 juli heeft Fruitcafé De Helpende Hand een uitje naar Oudebosch georganiseerd. Met een busje van Terra MBO heeft het Fruitcafé 8 ouderen uit de wijk meegenomen naar fruitteeltbedrijf Oudebosh.

Rond 14:30 vertrok het busje richting Niehove waar de deelnemers werden ontvangen met koffie en appelgebak, en daarna was er een rondleiding over de boomgaard en werd er verteld over de geschiedenis van het bedrijf en alle soorten fruit die Oudebosch kweekt.

De deelnemers waren zichtbaar aan het genieten van al het moois wat het Fruitcafé deze mensen aanbood, prachtig om te zien dat we de mensen zo blij konden maken. Het Fruitcafé organiseert veel leuke activiteiten, en ook voor de oudere doelgroep gaan we vaker leuke dingen organiseren.

Dit uitje werd mede mogelijk gemaakt door Wijkdeal De Wijert.


Weggeefboekenkast

Vanaf heden staat er in Fruitcafé De Helpende Hand een weggeefboekenkast. Hier mag u gratis boeken uit pakken en uiteraard ook boeken in terugzetten.

Kom bij ons lans om te kijken of er voor u wat tussenzit.
26 juni 2018

Buurtmarkt De Wijert

Op woensdag 11 juli organiseren Fruitcafé De Helpende Hand, Palermo, Lentis Leefstijl, Kapsalon De Wijert en Terts & Toets samen een gezellige buurtmarkt! De markt vind plaats van 13:00 tot 17:00 op het pleintje voor de winkels aan de Werumeus Buningstraat. (Op de hoek Couperusstraat zijstraat Vondellaan).

Wat is er onder andere te doen? De hiervoor genoemde deelnemers staan en met hun producten en / of diensten, er zijn buurtbewoners met eigen creaties, een springkussen, muziek op een open podium en kom met je kleedje en spullen die je wilt verkopen naar de rommelmarkt.

Voor de rommelmarkt of het open podium je graag even opgeven bij Dennis Broekema van Fruitcafé De Helpende Hand. Dit kan door te mailen naar: dennis@fruitcafe.nl of bellen met: 06-1715 0041, je mag natuurlijk ook gewoon bij ons langskomen in het Fruitcafé, ons adres is: Werumeus Buningstraat 20.

Tot 11 juli!


20 juni 2018

Even voorstellen:

Dit is Jan Dijkstra, Jan is onze nieuwe collega. Gewapend met een schroevendraaier mag Jan graag klussen. Heeft u een kleine klus kom dan bij ons langs en dan gaan we kijken of Jan uw helpende hand kan zijn!6 juni 2018

Mee met het Fruitcafé!

Op 28 juni en 5 juli gaan we de wijk uit en de provincie in. Fruitcafé De Helpende Hand organiseert voor ouderen uit de buurt een dagje weg naar fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove.

De kosten zijn € 5,00 euro per persoon en u kunt op deze 2 dagen van 14:00 tot 17:00 eruit. U krijgt 3 koffie of thee en heerlijk vers appelgebak met de appels van Oudebosch!

Opgeven voor 25 juni bij Dennis Broekema. Dit kan bij ons in de winkel of door een mailtje te sturen naar: dennis@fruitcafe.nl of bel naar: 06 1715 0041.

Gaat u mee?22 mei 2018

Heeft u houdbare producten in de kast liggen die nog niet over de datum zijn? Breng ze dan vanaf nu bij ons in het Fruitcafé langs voor de klanten van de Voedselbank Stad Groningen. Wij zijn vanaf heden een inzamelpunt voor de voedselbank en haar klanten. Zie hier een voorbeeld van producten waar de voedselbank behoefte aan heeft.18 mei 2018

Frisse vrolijke lentebloemetjes nu te koop voor weinig! Kom nu langs bij Fruitcafé De Helpende Hand! Al te koop vanaf € 1,00 per plantje en op = op!

25 april 2018

ACTIE!

Bij aanschaf van minimaal €5,00 aan groente en/of fruit GRATIS een Japanse Wijnbes inclusief verzorg instructie!
Leuk voor in de tuin, ze kunnen nu de (tuin)grond in!

Deze actie is geldig zolang de voorraad strekt.


20 april 2018

 Oma’s soep & 3G kookworkshop van start!

Gisteren hebben wij voor het eerst met ouderen en kids samen soep gemaakt en opgegeten. En dat was erg geslaagd! We hebben heerlijk verse groentesoep gemaakt, er is nog wat over dus voor slechts € 1,- kunt u een heerlijke kop soep bij ons krijgen op = op!

En ook gister is de eerste 3G kookworkshop voor klanten van de voedselbank gestart. Met een groepje hebben we een heerlijke voedzame en gezonde maaltijd gemaakt en deze daarna gezellig samen opgegeten. Beide activiteiten gaan door in ons gezellige Fruitcafé!


31 maart 2018

We zoeken senioren die Oma’s soep kunnen & willen maken!

We willen met een groepje oudere bewoners graag een gezellige activiteit opstarten waar het maken en opeten van soep centraal staat. Soep is lekker en gezond, maar een hele pan maken voor jezelf doe je niet zo snel. Maar wat is er nou leuker dan het samen te maken en daarna samen op te eten. Doet u mee?

Zodra we 3 of 4 deelnemers hebben gaan we samen een datum en tijd afspreken wanneer iedereen kan. De kosten voor deze activiteit zijn alleen de ingrediënten van de soep. Dus veel hoeft Oma’s soep niet te kosten.

Kijk voor opgaaf op: www.fruitcafe.nl/oma-soep/


23 maart 2018

Agenda

Sinds vandaag hebben wij een agenda op onze website staan. Hier kunt u al onze activiteiten in vinden en ook andere zaken. Zoals wanneer we extra gesloten zijn met bijvoorbeeld feestdagen. De agenda vind u hier: www.fruitcafe.nl/agenda


21 maart 2018

Heel De Wijert Bakt Proeverij

Op vrijdag 6 april tussen 16:00 & 17:30 nodigen wij u van harte uit tijdens de proeverij van Heel De Wijert Bakt!

U kunt dan GRATIS proeven wat er onder andere gebakken kan worden tijdens Heel De Wijert Bakt! En uiteraard kunt u zichzelf dan opgeven om mee te doen met Heel De Wijert Bakt!

Ook bieden wij u uiteraard de mogelijkheid om kennis te maken met Fruitcafé De Helpende Hand en alle andere activiteiten die wij willen gaan starten.

Komt u proeven?


16 maart 2018

Gezond eetcafé in het Fruitcafé

Veel mensen hebben last van bepaalde allergieën in hun voeding. Denk aan lactose allergie, gluten allergie, koolhydraatarm en/of vegetarische wensen. Ina de Vries een bewoonster uit De Wijert, zou graag eens met een groepje bewoners willen brainstormen over de mogelijkheden voor het maken van een gezonde & allergie vrije maaltijd om dit gezellig samen te nuttigen in het Fruitcafé.

Wil jij met ons meedenken of we zo’n gezellig eetcafé kunnen starten in het Fruitcafé? Ook zijn we nieuwsgierig of er meer mensen zijn in de buurt die dit leuk vinden.

Wat we leuk zouden vinden als we samen met een klein groepje bewoners uit de buurt low budget lekker voor en door kunnen koken. En waar rekening wordt gehouden met de gezonde wensen. Doe jij mee?

Bij interesse stuur gerust een mailtje naar: dennis@fruitcafe.nl of bel: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Maar gewoon binnenlopen in Fruitcafé mag natuurlijk ook. (Werumeus Buningstraat 20)


15 maart 2018

(Hobby) Kok(s) gezocht!

Binnenkort starten wij met de 3G kookworkshop! Tijdens deze activiteit gaan we Gezond, Goedkoop & Gemakkelijk koken met klanten van de Voedselbank Stad Groningen. Klanten van de voedselbank krijgen deze workshop gratis van ons aangeboden. Wij zoeken iemand die tijdens deze activiteit op vrijwillige basis zou willen koken met de deelnemers. Je kookt voor en met een groep met maximaal 6 deelnemers.

Ben jij een beetje creatief in de keuken en deel jij graag je kennis met anderen? Dan zijn wij wellicht op zoek naar jou. Uiteraard zorgen wij voor alle ingrediënten en randvoorwaarden. En je mag uiteraard de bereide maaltijd gezellig mee opeten met de groep.

Interesse? Stuur een mail naar: dennis@fruitcafe.nl of bel met: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Of loop eens bij ons binnen in het Fruitcafé (Werumeus Buningstraat 20)

 


10 maart 2018

Eerste Heel De Wijert Bakt groot succes!

Op vrijdag 9 maart 2018 heeft de eerste buurtactiviteit in Fruitcafé De Helpende Hand plaatsgevonden. Dit was Heel De Wijert Bakt! Vier enthousiaste dames uit de buurt kwamen samen in het Fruitcafé en hebben in groepjes een heerlijke bananencake gebakken!

De sfeer onder de dames was reuze gezellig en het bakresultaat was heerlijk! Kittie Stoepker wie Heel De Wijert bedacht heeft kon niet wachten met proeven namelijk. En alle deelnemers hebben hun eigen baksel lekker voor het weekend mee naar huis genomen.

Deze dames gaan sowieso door met bakken bij ons! Bent u geïnspireerd en loopt het water u al in de mond bij het idee om gezellig samen de lekkerste dingen te bakken? Neem dan contact met ons op om ook aan Heel De Wijert Bakt mee te doen! En dit hoeft niet op de vrijdag te zijn. Fruitcafé De Helpende Hand is immers 6 dagen per week geopend!

Kom gerust eens bij ons binnen aan de Werumeus Buningstraat 20, of bel met: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Of stuur een mail naar: dennis@fruitcafe.nl


20 februari 2018

Nieuw afhaalpunt van de streekboer in Fruitcafé De Helpende Hand!

Sinds deze maand kan je ook in De Wijert genieten van al het lekkers dat de provincie Groningen te bieden heeft. De Streekboer heeft namelijk een afhaalpunt in Fruitcafé de Helpende Hand geopend. In de webshop van de Streekboer vind je een compleet aanbod van producten uit een omtrek van 40 km van de stad. Groenten, fruit, vlees ,zuivel, brood en zelfs wijn en bier kun je online bestellen voor een eerlijke prijs. Elke week kun je tot dinsdagochtend 10 uur je bestelling plaatsen en online afrekenen om deze vervolgens op woensdagmiddag tussen 15.00 – 18.00 op te halen bij het Fruitcafé aan de Werumeus Buningstraat 20. De boer ontvangt een eerlijke prijs voor zijn of haar product en jij ontvangt heerlijke producten uit het Ommeland. Probeer het nu ook en neem een kijkje op www.destreekboer.nl/groningen