Nieuws

6 december 2021

Gesloten wegens de kerstvakantie!

In verband met de kerstvakantie zijn we van 27 december t/m 9 januari gesloten. We hopen u op 10 januari in goede gezondheid weer te ontmoeten en wensen u natuurlijk hele fijne feestdagen toe!


8 september 2021

Beste bewoner van De Wijert en omgeving.

Wij willen u graag een aantal korte vragen stellen over de maaltijdservice van Fruitcafé De Helpende Hand. Door hier aan mee te werken helpt u ons om de maaltijdservice te verbeteren. Wat vindt u bijvoorbeeld van de prijzen, het aanbod en de kwaliteit? Ook als u nog nooit besteld heeft bij de maaltijdservice zijn wij benieuwd naar uw suggesties, tips of ideeën om onze dienst voor iedereen aantrekkelijk te maken. Uw mening stellen wij zeer op prijs. De enquête neemt slechts 5 minuten in beslag, maar daarmee maakt u wél kans op een heerlijke gratis maaltijd! Uw resultaten worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.

Alvast ontzettend bedankt!

Ga voor de enquête naar: https://www.survio.com/survey/d/N4Q1V3V1J1J9Z1U4J


26 augustus 2021

Nieuw in De Wijert – PRIVATE DINING

Vanaf nu kan je in Fruitcafé De Helpende Hand ook heerlijk privé uit eten. Vanaf 2 personen kunnen wij een volledig verzorgd meergangendiner verzorgen. En wat kan je dan verwachten van onze koks? Nou vrij veel, van heerlijke stamppotten met een gehaktbal tot veganistische Curry’s, maar ook Afrikaanse, Russische of Griekse gerechten draaien onze koks hun hand niet voor om. Maar alles natuurlijk altijd in overleg. Jouw wens staat bij ons centraal.

Wat doen wij niet? Wij leveren helaas geen alcoholische drankjes bij de maaltijd. Maar wel verse gezonde fruitsappen, frisdrank of andere non-alcoholische versnaperingen kunnen we wel leveren. Heb jij zin om een keer in De Wijert uit eten te gaan en wil je geen drukte van anderen om je heen? Dan is private dining echt iets voor jou!

En de kosten? Dat hangt helemaal af van jouw wensen, hoe meer en luxer je wilt hoe meer je betaalt. Maar onze prijzen zijn zoals altijd vriendelijk en in overleg. Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Heb je speciale dieetwensen of een allergie? Ook hier kunnen wij vanzelfsprekend rekening mee houden.

Wil je meer informatie over private dining? Kom dan eens bij ons binnenlopen aan de Werumeus Buningstraat 20 in De Wijert. Dit kan van maandag tot en met donderdag tussen 10:00 en 14:00 uur. Je kunt ons dan ook bellen op: 06-2090 8361 en natuurlijk altijd een mail sturen naar: mail@fruitcafe.nl

Kom jij binnenkort privé bij ons dineren?

18 juni 2021


Broekzak Vestzak verhuist op 1 juli naar het Mfc !

Wij hebben een nieuwe locatie gevonden en daar zijn we superblij mee. We kunnen er sowieso blijven tot december 2021.

De verhuizing zelf gaat met een ludieke optocht van Vondelflat naar het Mfc. De tijd volgt nog. Als je op 1 juli smiddags vanaf 13.00 in de buurt bent kijk dan niet raar op als je een kleurrijke stoet ziet voorbij komen, dat zijn wij!

Lees verder en over het vervolg onder diensten/broekzakvestzak.20 mei 2021

Broekzak Vestzak gaat verhuizen!

Wij zijn nog steeds geopend tot ca. 8 juni. Kom vooral kijken en uitzoeken!

EN:

Bezoeken kan vanaf nu ook zonder afspraak. Kom gewoon binnen in de Vondelfat. Bij drukte vragen wij je even te wachten. Draag svp een mondkapje en desinfecteer je handen voor je bezoek.

Vanwege de komende verhuizing nemen we even geen ingebrachte kleding aan.

We houden je op de hoogte. Zodra we een nieuwe locatie hebben gevonden kan er weer kleding, behalve schoenen, ingebracht worden bij het Fruitcafé.

Lees er verder alles over, onder diensten/broekzakvestzak.1 april 2021

Broekzak Vestzak gaat 13 april van start!

“geef kleding een tweede leven”

 

Broekzak Vestzak betekent dat je kleding kan inbrengen én uitzoeken, over en weer en zonder een cent te betalen! Het doel hiervan is dat kleding niet wordt weggegooid of in de kledingcontainer belandt, maar weer een goede nieuwe bestemming krijgt binnen de wijk. Een win-win voor de kleding en iedereen wordt er blij van!

Deze kledingruil is georganiseerd voor en door wijkbewoners van De Wijert.

Uitzoeken van kleding

Dit kan op dinsdag en donderdag in de Vondelflat

(Vondellaan 77, begane grond rechtsaf) tussen 13.00 en 16.00 uur op afspraak. Bij binnenkomst graag uw handen desinfecteren, draag tijdens uw bezoek een mondkapje, houdt anderhalve meter afstand van ons en elkaar.

Afspraak maken

U kunt voor het uitzoeken van kleding een afspraak maken via de website www.fruitcafe.nl/broekzakvestzak Per bezoek kunnen maximaal 2 personen gedurende een half uur kleding uitzoeken en meenemen. U reserveert een tijdsblok per persoon.

Lukt dit u online niet, dan kunt u elke woensdag en donderdag tussen 12:00 en 14:00 of tussen 16:00 en 17:30 uur bellen met Fruitcafé De Helpende Hand (06 2090 8361).

Inbrengen van kleding

Is uw kleding schoon en in goede staat, dan kan het ingeleverd worden op woensdag en donderdag in het halletje van het Fruitcafé (Werumeus Buningstraat 20) tussen 12.00-14.00 en 16.00-17.30 uur. (www.fruitcafe.nl). U kunt het ook meenemen als u een afspraak heeft om kleding uit te zoeken in de Vondelflat. Lukt het niet om te brengen op de genoemde tijdstippen, bel het Fruitcafé en we proberen dan te zoeken naar een oplossing (06 2090 8361).31 maart 2021

Nieuw telefoonnummer Fruitcafé

Per 31 maart 2021 hebben wij een nieuw telefoonnummer. Vanaf nu kunt u ons tijdens onze openingstijden bellen op: 06-2090 8361

Het oude nummer die wij hadden is per direct komen te vervallen. Tot ziens in het fruitcafé.3 februari 2021

Tuinteam gezocht!

Hou jij van tuinieren of heb je vingers die groener zijn dan gras? Dan zoeken we jou voor een nieuw op te richten tuinteam in De Wijert. Met het nieuwe tuinteam willen we ons gaan richten op het onderhouden van tuinen van bewoners die dit om wat voor reden dan ook zelf niet meer kunnen.

Het onderhouden van particuliere tuinen willen wij ons in eerste instantie op richten. Wat betreft de taken denken wij aan: onkruid wieden, gras maaien, heggen / planten snoeien en andere onderhoudswerkzaamheden. We zouden graag met een nieuw team van zo’n 4 wijkbewoners aan de slag gaan als nieuwe dienst vanuit Fruitcafé De Helpende Hand.

1 bewoner staat al te popelen om los te gaan maar wacht nog op wat maatjes om dit samen te doen. Ben jij de man of vrouw die ook graag in de tuin werkt en tevens een ander helpt? Neem dan contact op met Dennis Broekema, sociaal cultureel werker van Fruitcafé De Helpende Hand.

E: dennis@fruitcafe.nl

T: 06-2840 05167 januari 2021

Momenteel geen kledinginzameling

Vanwege de huidige lockdown is het momenteel niet mogelijk om kleding in te leveren bij het Fruitcafé.

In de wijkkrant die eind december in de bus viel, stond een stukje over kledingbeurs Broekzak / Vestzak. Deze gaat georganiseerd worden in de wijk en er stond dat hiervoor al kleding ingeleverd kon worden. Helaas zijn vlak na het drukken van de wijkkrant de corona-maatregelen aangescherpt, waardoor het Fruitcafé op het moment alleen nog geopend is voor het afhalen van maaltijden/bestellingen.

Zodra het weer mogelijk is om je kleding in te leveren, zullen wij hierover berichten.20 oktober 2020

Bezorgservice de Helpende Hand

Vanaf 21 oktober komen wij graag de maaltijden van onze maaltijdservice bij u thuisbezorgen in De Wijert (en omstreken).

Omdat wij vanaf heden geen gasten meer mogen ontvangen bij de maaltijdservice om de maaltijd bij ons op te eten willen we graag iets extra’s bieden. En dus starten we vanaf deze week met het bezorgen van onze maaltijden. Het bezorgen van onze maaltijden kan op dezelfde tijden als dat u een maaltijd bij ons af komt halen.

 • Elke woensdag tussen 12:00 en 14:00 of tussen 16:00 en 17:30 uur.

&

 • Elke donderdag tussen 12:00 en 14:00 of tussen 16:00 en 17:30 uur.

komen wij op de fiets graag uw maaltijd bezorgen. We vragen hier een kleine bijdrage van € 1,00 voor. Op dit moment kunt u bij bezorging aan huis uitsluitend contant (het liefst gepast) betalen.

We zien uw bestelling graag tegemoet.  www.fruitcafe.nl/maaltijdservice14 oktober 2020

Nieuwe coronamaatregelen en het Fruitcafé

De laatste persconferentie van 13 oktober heeft helaas gevolgen voor het Fruitcafé. Het goede nieuws is dat we door kunnen gaan met onze maaltijdservice, bak- en cateringservice. Het slechte nieuws is dat we per ingang van 15 oktober a.s. helaas geen gasten meer mogen ontvangen die bij ons een maaltijd op komen eten. Wel kunt u de maaltijden of andere producten gewoon bij ons afhalen.

Vanaf 15 oktober zullen de collega’s een mondkapje dragen in het Fruitcafé en vragen wij onze bezoekers ook een mondkapje te dragen bij binnenkomst.23 juni 2020

Herstart Maaltijdservice

Vanaf juli willen wij weer gaan starten met onze wekelijkse maaltijdservice. Mits er voldoende animo is willen we op de woensdagen weer een heerlijke verse maaltijd voor maar € 5,00 aan gaan bieden. Dit kunt u dan bij ons afhalen tussen 12:00 en 14:00 uur of tussen 16:30 en 17:30 uur.

Ook is het opeten van de versbereide maaltijd weer mogelijk tussen 12:00 en 14:00 uur. U dient dan wel vooraf te reserveren omdat de plaatsen beperkt zijn in verband met de 1,5 meter regel waar we ons aan houden.

Heeft u interesse in een maaltijd bij ons opeten / afhalen? Neem dan contact met ons op. Dit kan op de volgende manieren: Bel op werkdagen tussen 9:00 en 13:00 uur met 06-1715 0041 of stuur een email naar: mail@fruitcafe.nl

Tijdens corona houden wij ons aan de door het RIVM opgelegde maatregelen, kijk voor meer informatie hierover op: www.fruitcafe.nl/diensten . We hopen u snel weer te mogen ontvangen.

Hartelijke groet team Fruitcafé.25 mei 2020

Maaltijdservice De Helpende Hand wat later van start.

We hadden aangekondigd dat onze maaltijdservice in juni opnieuw zal gaan starten voor het afhalen van maaltijden. Wegens omstandigheden zijn we tot onze grote spijt genoodzaakt dit nog even uit te stellen. We verwachten in juli alsnog te beginnen met het afhalen van verse maaltijden.

Onze excuses voor het ongemak.

Het bestellen van een verse taart, koekjes, gebak of andere lekkernijen kan wel gewoon doorgaan. Het bestellen kan via de gebruikelijke kanalen.

Heeft u interesse in onze bakservice laat het ons dan weten. Dit kunt u laten weten op de volgende manieren: Bel op werkdagen tussen 9:00 en 13:00 met: 06 1715 0041 of stuur een email naar: mail@fruitcafe.nl

Vriendelijke groet,

Team Fruitcafé.14 mei 2020

Start Afhaal Maaltijdservice & Cakes, Cookies and More

Vanaf heden start het Fruitcafé weer met de bakservice Cakes, Cookies and more. U kunt vanaf nu weer taarten, gebak, koekjes, bonbons en andere overheerlijke lekkernijen (zowel zoet als hartig) bij ons bestellen. We leveren uitsluitend op bestelling.

Mits er voldoende animo is willen we binnenkort graag weer starten met onze maaltijdservice. Elke woensdag gaan we dan een heerlijke verse maaltijd bereiden die we voor slechts € 5,00 gaan verkopen. U kunt dan op woensdag tussen 16:00 en 17:30 uw verse maaltijd bij ons afhalen. Wij zorgen voor schone hygiënische herbruikbare bakjes bij het afhalen.

Heeft u interesse in onze bak en /of maaltijdservice laat het ons dan weten. Dit kunt u laten weten op de volgende manieren: Bel op werkdagen tussen 9:00 en 13:00 met: 06 1715 0041 of stuur een email naar: mail@fruitcafe.nl ook kunt u een berichtje achterlaten via onze Facebook pagina.

Vanzelfsprekend houden wij ons aan de door de RIVM opgelegde voorzorgsmaatregelen. Kijk voor aanvullende informatie op: www.fruitcafe.nl/diensten16 maart 2020

Wegens het coronavirus zijn we gesloten tot en met 20 mei.


6 maart 2020

Kittie’s verjaardagsfeest!

Komende woensdag is Kittie jarig en dit wil ze graag vieren met de wijk De Wijert! Dit omdat Kittie zo van de wijk en de mensen in onze wijk houdt.

Naast dat Kittie van onze wijk houdt is ze ook gek op ons fruitcafé en wat daar allemaal gebeurd. En daarom viert Kittie komende woensdag 11 maart tussen 10:00 en 12:00 uur in de ochtend haar verjaardag bij ons aan de Werumeus Buningstraat 20. En jullie zijn : allemaal van harte uitgenodigd. Kittie trakteert op koffie, thee, mokkataart en slagroomsoesjes uit eigen keuken van het Fruitcafé.

En dit helemaal gratis! Dus direct een mooie kans om de heerlijke producten van cakes, cookies and more eens te proeven. Op = op.

Iedereen die in de wijk De Wijert woont of je Kittie nu kent of niet is van harte welkom in het Fruitcafé.


4 maart 2020

Connect & Collect Walk

Op 24 maart om 8:45 uur start de Connect & Collect Walk bij ons in het Fruitcafé. Dit is een zwerfafvalopruim wandeling die gaat vanaf de stad tot diep in de provincie Groningen. We beginnen de dag met een lekkere kop koffie en/of thee met wat lekkers van onze bakker Anneke. Als de lekkernijen op zijn en je bent lekker opgewarmd dan begint de loop vanuit De Wijert. Hoe ver je vanaf het Fruitcafé mee wilt lopen bepaal je zelf. Dit kan alleen in onze wijk zijn maar mag natuurlijk ook verder.

Loop mee met de Italiaanse kunstenaar Martina Dal Brollo. Ze loopt over de Vondellaan, Hoornsediep, Emmaplein, Ubbo Emmiussingel, Heresingel, Rademarkt, Oosterstraat, Grote Markt, Ebbingestraat, Kastanjelaan, Berkelaan naar Wijkbedrijf Selwerd in de Bottelroosstraat. Daarna via Adorp, Sauwerd naar Winsum.

Groningen Schoon Dankzij Mij steunt haar bij de organisatie en begeleidt bij de zwerfafvalopruim wandeling. Wij nodigen iedereen en natuurlijk de Stille Krachten uit om een stuk mee te lopen? Mail jouw voorkeurdag, dagdeel, voornaam, achternaam en telefoon naar gert.bron@groningen.nl

De exacte dagroute, globale tijden en details wordt geplaatst in het evenement op Facebook.


14 februari 2020

Cakes, cookies and more is nieuw in Fruitcafé De Helpende Hand. Het is een bakservice op bestelling van heerlijke baksels. In het Fruitcafé is onlangs bakster Anneke gestart om van haar hobby haar werk te maken. Haar hobby is het bakken van taarten, koekjes, bonbons, soesjes, cupcakes, donuts en hartige lekkernijen. En dat alles kunt u vanaf nu bij het Fruitcafé bestellen.

Naast dat alle heerlijkheden er fantastisch uitzien smaakt het ook nog eens fantastisch. Voor een verjaardag, feestje, tussendoortje of andere feestelijke gelegenheid bakken we graag de mooiste en lekkerste dingen voor mensen uit de buurt. En dat doen we ook nog eens voor een vriendelijke prijs.

Onze bakster Anneke denkt graag met u mee zodat er de perfecte lekkernij voor u bereid wordt. Een feestelijke taart voor een verjaardag of kinderfeest maakt Anneke graag, denk ook aan taarten met een bepaald thema of specifieke wens. Stel u heeft een speciaal dieet zoals glutenvrij of bijvoorbeeld koolhydraatarm dan is dat ook zeker mogelijk om te laten maken door Anneke. Bruidstaarten doen we helaas niet.

In het Fruitcafé hebben we vanaf heden altijd iets van kleine lekkernijen van Anneke te koop voor een zacht prijsje. Kom voor al uw wensen, vragen of informatie bij ons langs en vraag naar de mogelijkheden. De prijzen voor uw bestelling doen we altijd in goed overleg met u. Kijk voor meer informatie op: www.fruitcafe.nl/cakes-cookies-and-more/

U kunt elke werkdag tussen 10:00 en 14:00 uur (en dinsdag en woensdag ook tussen 16:00 en 18:00 uur) met ons bellen of bij ons langs komen aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen. Bellen op deze 5 dagen kan met: 06-1715 0041. Maar elke dag van de week kunt u ons een email sturen voor al uw vragen. Mailen kan naar: mail@fruitcafe.nl

Kom vooral eens bij ons langs voor cakes, cookies and more.


29 januari 2020

Elke dinsdag en woensdag heeft Fruitcafé De Helpende Hand Maaltijdservice De Helpende Hand. Maar vanaf woensdag 5 februari gaan wij starten met een pilot/test om deze maaltijden bij u thuis te bezorgen!

U kunt dan elke woensdag voor slechts € 0,50 cent onze verse maaltijd bij u thuis bezorgt krijgen in ons werkgebied De Wijert & Helpman. Tussen 12:00 en 14:00 uur komen wij op een door uw gewenst adres in één van deze wijken uw verse maaltijd bij u thuis bezorgen. Let op! U kunt uitsluitend contant (het liefst gepast) betalen.

Wilt u gebruik maken van onze maaltijdservice dan vragen wij u net als bij afhalen of bij ons opeten of u minimaal één dag vooraf uw bestelling door wilt geven. Dit kan door tijdens onze openingstijden te bellen met: 06-1715 0041 of door een email te sturen naar: dennis@fruitcafe.nl of natuurlijk door gewoon bij ons binnen te lopen aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen. Wij zijn elke werkdag geopend tussen 10:00 en 14:00 uur en op dinsdag en woensdag extra tussen 16:00 en 18:00 uur voor het afhalen van een maaltijd.

Gaat u op woensdag een maaltijd van Maaltijdservice De Helpende Hand bestellen?

Kijk voor ons maandmenu op: http://www.fruitcafe.nl/maaltijdservice/


Voor het ophangen van posters in uw buitenmuur kunt u terecht bij onze klussendienst.

Onlangs heeft Jan de klusjesman deze poster aan een balkon in de buurt opgehangen met de tekst ” Wij van de zee we weten alles over de aarde”

Heeft u ook een klus die u zelf niet kunt neem gerust contact met ons op.


9 december 2019

Let op! De kerstvakantie van 23 december tot en met 3 januari zijn wij gesloten.22 november 2019

Nieuw in Fruitcafé De Helpende Hand, De Sociale Vriezer

De sociale vriezer is nieuw, en hij staat gebroederlijk naast de sociale koelkast. Dus heb je diepvriesproducten over? Breng ze bij ons langs, hij is nu nog leeg. Maar we hopen dat jullie hem snel komen vullen met etenswaren. ????6 november 2019

Fruitcafé zoekt meubels!

Sinds kort is Fruitcafé De Helpende Hand gestart met nieuwe diensten aan te bieden voor en door de wijk. Dit zijn nu nog de klussendienst en de maaltijdservice en wellicht in de nabije toekomst nog wel meer diensten voor en door bewoners.

Bij deze nieuwe diensten hoort ook een nieuwe inrichting van het fruitcafé. We willen als Fruitcafé nog meer een gezellige huiskamer worden van de buurt. Maar hiervoor hebben we nog wat spulletjes nodig. Wat we zoeken zijn:

 • (zit) banken
 • schemerlamp(en)
 • hanglampen eethoek
 • tafeltje(s) / tafels, salontafel en kleine eettafel
 • eetkamerstoelen
 • fauteuil
 • vloerkleed
 • kinderstoel
 • prik/memobord
 • (bord) spelletjes

Heeft u dit over en kunt u dit naar ons brengen neem dan contact met ons op. Dit kan door te bellen met 06-1715 0041 of door een email te sturen naar: dennis@fruitcafe.nl of kom gewoon bij ons langs op elke woensdag, donderdag of vrijdag aan de Werumeus Buningstraat 20.

Reageren graag voor 23 november!31 oktober 2019

Sint Pannekoek in het Fruitcafé!

Vrijdag 29 november is het Sint Pannekoek! Dit is een nationale feestdag waarbij het bakken en eten van pannenkoeken centraal staat. Dit jaar doet De Wijert ook weer mee en wel in het Fruitcafé!

Op vrijdag 29 november zijn jullie allen van harte uitgenodigd om in Fruitcafé De Helpende Hand aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen een pannenkoek te komen eten! Tussen 11:00 & 15:00 gaan we daar voor jou overheerlijke pannenkoeken bakken en serveren.

Naast pannenkoeken met stroop en poedersuiker serveren we ook koffie, thee, melk of chocolademelk. We zouden het Fruitcafé niet zijn als we geen appelpannenkoek aan zouden bieden. Wat we vragen voor de pannenkoeken, drinken en natuurlijk veel gezelligheid is een vrijwillige bijdrage. Dus wat u de pannenkoeken waard vindt of wat u kunt missen. Iedereen is van harte welkom, van jong tot oud!

De opbrengst van Sint Pannekoek gaat volledig naar een goed doel. Dit jaar is ons goede doel het opknappen van de Chillroom (het jeugdhonk van de jeugd uit onze wijk De Wijert) Kijk ook eens op: http://www.sintpannekoekgroningen.nl/

Voor meer informatie of opgaaf kunt u contact opnemen met Dennis Broekema T: 06-2840 0516 of mail op: dennis@fruitcafe.nl uiteraard mag u ook altijd bij ons in het Fruitcafé binnenlopen voor meer info. We zien je graag op 29 november bij Sint Pannekoek! Dat wordt smullen.


28 oktober 2019

Maak kennis met Maaltijdservice De Helpende Hand!

Op woensdag 6 november start de pilot van de nieuwe maaltijdservice van het Fruitcafé. We gaan dan lekkere stamppot maken en deze kunt u bij ons afhalen of natuurlijk gezellig bij ons opeten.

Ter introductie betaalt u voor dit voorproefje een introductieprijs van slechts € 3,00 per maaltijd. De maaltijden zijn beperkt beschikbaar dus reserveer snel uw overheerlijke stamppot. Onze kok maakt voor u een vers bereide stamppot andijvie met gehaktbal.

Wilt u dit meemaken? Om gebruik te maken van de maaltijdservice dient u te reserveren! Dit kan door te bellen met Dennis Broekema op tel: 06-2840 0516 of mailen naar: dennis@fruitcafe.nl  Of loop gewoon binnen in het Fruitcafé aan de Werumeus Buningstraat 20 op woensdag, donderdag of vrijdag.

Als u de maaltijd afhaalt kunt u uw eigen bakje meenemen of wij bieden een herbruikbaar bakje aan. LET OP! Het bakje dat wij aanbieden vragen wij € 1,00 (statiegeld) voor maar dit krijgt u uiteraard terug als u het bakje later bij ons inlevert.


30 augustus 2019

Vanaf heden zijn wij op de maandagen & dinsdagen gesloten!

Dit kan binnenkort weer veranderen, hou onze site goed in de gaten!


20 augustus 2019

Workshop/Cursus Mindful Eten

 

Wil jij graag een ontspannen & gezonde relatie met eten?

Informatiebijeenkomsten in het Fruitcafé:

 • Dinsdag 27 augustus 15-15.30u
 • Donderdag 26 september 15u-15.30u

Gehaast en ongezond eten is in onze tijd helaas aan de orde van de dag. We eten veel kant-en-klare maaltijden met grote porties en weinig voedingswaarde. Kijkend naar een beeldscherm werken we dit gedachteloos naar binnen. Hierdoor mis je waardevolle zintuiglijke ervaringen en het prettige gevoel dat je vervuld bent. Overeten, overgewicht, maar ook te weinig eten liggen op de loer. Dit wordt versterkt door verwarring rond eetbehoeftes en andere behoeftes, zoals een luisterend oor en waardering krijgen.

In een workshop en/of cursus (8-10 bijeenkomsten) geeft voedingsdeskundige Agnes de Jong uitleg over deze aspecten. Mindful Eten betekent alles rondom voeding met aandacht doen. Dit is niet zweverig, maar juist met je voeten op de grond en het kan je uiteindelijk veel gepieker besparen. Je krijgt duidelijke informatie over het belang van een gezond en stabiel eetpatroon, over de waarde van (biologische) voeding voor jezelf & je omgeving en inzicht in hoe je kunt omgaan met lastige situaties.

Lijkt het je wat om hieraan mee te doen? Heb je aanvullende ideeën over wat voor jou belangrijk is in een dergelijke workshop of cursus? We horen het graag ?! Tussen de 4 en 10 personen kan de activiteit doorgaan. Noteer je gegevens in een mailtje naar:

Dennis Broekema: dennis@fruitcafé.nl of Agnes de Jong: info@dejongcoaching.nl


23 mei 2019

Geslaagde start van het Meditatiediner!

Op dinsdag 21 mei vond het eerste meditatiediner in Fruitcafe de Helpende Hand plaats. Het was een geslaagde avond die mogelijk doorgang gaat vinden zodat geinteresseerden wekelijks of 1x per twee weken kunnen komen mediteren en (eventueel) dineren. Er waren zes deelnemers die zich in het vroege avonduur melden. Na wat gekeuvel, een kopje thee en een koekje begonnen we rond zessen met de meditatie. Het doel van mediteren is om (meer) in contact te komen met diepere lagen in jezelf waardoor je kunt ontdekken wat er onder de oppervlakte speelt, wat echt belangrijk voor je is en hoe je daar vorm aan zou kunnen geven. Keuzes maken vanuit je hart in plaats van uit het hoofd. Hiervoor is het nodig om te kunnen ontspannen. Echt ontspannen is nog best een uitdaging en het helpt als je je op je gemak voelt en een gevoel van vertrouwen en veiligheid ervaart. Zowel in je omgeving als in je lichaam. De geleide mediatie die we tijdens deze eerste bijeenkomst deden richtte zich in eerste instantie dan ook op een diepere vorm van ontspanning. Tijdens een geleide meditatie luister je naar een stem die je als het ware vertelt wat je moet doen, waar je je aandacht op mag richten. Als deelnemer kun je je dan overgeven aan de woorden, de omgevingsgeluiden, de geuren en andere sensaties in en om je heen. In het moment zijn met alles wat zich op dat moment aandient. Los kunnen laten wat losgelaten kan worden.

Na de meditatie was er gelegenheid om je ervaringen te delen maar dat hoefde niet. Het is altijd mooi om te zien en horen hoe verschillend de ervaringen zijn. Sommige deelnemers werden geraakt in een emotioneel stuk, anderen zagen beelden en/of hadden een ervaring met wat we ‘het hogere zelf’ noemen. Ook waren er deelnemers onder ons bij wie er niet zoveel gebeurde en waarbij het wat moeilijker was om tot een diepere ontspanning te komen. Ook dat is een interessante ervaring om waar te nemen. Het mooie van mediteren is dat iedereen het kan. Je kunt niks ‘fout’ doen. Door mediteren ga je ‘een weg naar binnen’ welke in wezen oneindig is en waar zich steeds opnieuw ervaringen aandienen die de moeite waard zijn om te onderzoeken. Mijn ervaring is dat samen mediteren meer kracht en uitwerking heeft dan wanneer je alleen mediteert. Daarom is het ook zo fijn om te mediteren in groepsverband. Ik wil graag verschillende vormen van mediteren aanbieden en verheug me erop dit samen te kunnen blijven doen in het Fruitcafe.

En dan, niet minder belangrijk, het eten. Gisteren stond er een vegetarische courgette moussaka met daarbij een simpele salade op het menu. Dit viel gelukkig goed in de smaak. Er is met veel plezier gegeten en bijna alles ging op. Samen eten vind ik altijd erg gezellig. Er waren tijdens en na het eten meerdere gespreksonderwerpen om eens over van mening te wisselen. De sfeer was open en gemoedelijk. Met ruimte voor grapjes en uitwisseling van gedeelde ervaringen op het gebied van hobbies, ‘slechte’ gewoontes en het wonen in wijk De Wijert.  Genoeg overeenkomsten! De meeste deelnemers kenden elkaar al van in de wijk maar er is ook voor het eerst kennis gemaakt. Iedereen is welkom!

De maaltijden tijdens de aankomende avonden zullen eenvoudig en gezond zijn. Te denken valt aan maaltijdsalades, soep met brood, eenvoudige curry’s. Graag kook ik met veel groentes en granen en/of rijst. Bonen en peulvruchten zijn een goede en welkome aanvulling in een gezond voedingspatroon. Af en toe een pasta of aardappelgerecht behoort ook tot de mogelijkheden. De maaltijden zullen vegetarisch zijn en er wordt rekening gehouden met allergieen en persoonlijke voorkeuren zodat eenieder met een gerust hart mee kan eten.

Voel je van harte welkom om mee te komen doen of meer informatie op te vragen bij het Fruitcafe, per mail (mail@fruitcafe.nl) of via  www.fruitcafe.nl/contact


2 mei 2019

Opa’s, oma’s en kleinkinderen vermaken zich in het Fruitcafé.

Het is meivakantie en hierdoor zijn alle kinderen vrij, ook de grootouders hebben vaak veel vrije tijd om juist nu iets leuks te doen met hun kleinkinderen. Dat is ook wat Groningen plus dacht. Groningen plus is een organisatie uit Groningen die veel en diverse activiteiten organiseert voor ouderen uit Groningen.

En zo kwam Groningen plus met ons in gesprek om te kijken of we een leuke activiteit voor opa’s, oma’s en kleinkinderen konden organiseren. En dat leek ons beide wel een goed idee. En zo hebben we samen een leuke activiteit bedacht en ook uitgevoerd op 2 mei.

De opa’s en oma’s aan de koffie en de kids in de keuken aan het bakken. Dat kon niet anders dan gezellig worden. En dat was het natuurlijk ook. Een zeer geslaagde ochtend met veel gezelligheid, cup cakes, fruitspiesjes maken en een heerlijke appelkaneelcake erbij. We kijken terug op een geslaagde activiteit in het Fruitcafé.


16 april 2019

Het meditatiediner start op 21 mei!

De avond zal georganiseerd worden op dinsdag 21 mei. Inloop zal zijn vanaf 17:30 en rond 18:00 gaan we gezamenlijk mediteren. Daarna eten we gezellig met zijn allen een vegetarische maaltijd en is er ruimte om onze (meditatie) ervaring te delen. Ik zal deze eerste meditatie met mijn stem (bege)leiden. Mocht deze avond wegens succes doorgang vinden dan zal ik de deelnemers ook zelfstandig leren mediteren. Aan het eind van de avond zal ik jullie vragen of jullie interesse hebben om meerdere van dit soort avonden te volgen ?
De avond zal rond 20:00 afgelopen zijn. Gelieve voor 14 mei de bijdrage van €5,- te voldoen door contant te betalen of te pinnen bij het Fruitcafé. Eventueel kan er betaald worden op rekening, in dat geval sturen we een factuur en moet deze worden voldaan ook voor de 14de van mei.

14 april 2019

De Wijert heeft een sociale koelkast en is weer wat schoner!

Op zaterdag 13 april is de tweede sociale koelkast van Groningen geopend. Dankzij Geerte de Jong staat er al een tijdje zeer succesvol een sociale koelkast in Edanz in de wijk De Hoogte. Geerte heeft hiervoor een bevlogen pleidooi gehouden in de open raad van de gemeente Groningen, en met succes. Want sinds begin 2018 staat deze dus al in De Hoogte. Geerte haar wens was ook dat er meerdere sociale koelkasten in de stad zouden ontstaan.

Op 13 april is dat moment dus gekomen, want hier hebben Sophie de Groot & Dennis Broekema voor gezorgd. Sophie & Dennis hebben zich al enkele maanden vanuit Wijkdeal De Wijert ingezet om een sociale koelkast naar De Wijert toe te halen. En met succes dus. Want via Henk Prick van Onnes Handelsonderneming Euvelgunne hebben ze een gratis een koeling geregeld. Vol trots hebben ze deze onthuld voor de buurt in Fruitcafé De Helpende Hand. Er waren zo’n 30 geïnteresseerden aanwezig die vol belangstelling keken hoe het doek van de koeling werd gehaald.

En daar staat die dan, nu al behoorlijk gevuld met voedsel voor mensen die tegen voedselverspilling zijn. Dus heb jij verse producten of maaltijden over en wil je ze niet weggooien, breng ze dan van maandag tot en met vrijdag naar het Fruitcafé aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen. Wil je graag iets lekkers bereiden of heb je behoefte om voedsel te halen in plaats van te kopen wat anders toch werd weggegooid, kom dan vooral ook een kijkje nemen bij de sociale koelkast. Niet alleen voor voedsel halen en brengen kun je er terecht, maar om een praatje te maken of een kopje koffie te drinken ben je natuurlijk ook van harte welkom.

Nadat de koelkast feestelijk was onthuld ging een groot deel van de 30 gasten vanuit het Fruitcafé de wijk in om deze te ontdoen van zwerfafval. Tijdens de jaarlijkse Lentekriebels actie van de gemeente Groningen gaan er altijd honderden bewoners uit de stad de stad in om deze schoon te maken. Dit vaak in hun eigen buurt. Dit jaar waren er in De Wijert minimaal 3 teams die aan de actie mee hebben gedaan.

De kidsclub van Janny heeft dit gedaan vanuit het MFC De Wijert, een groep buren en kinderen vanuit de Spieghelstraat gingen laatst ook al los en op 13 april ook zo’n 25 man vanuit het Fruitcafé. Daar hebben ze samen de straten weer heerlijk lentefris gemaakt. Om 14:00 werden de actievelingen getrakteerd op een muzikale verrassing vanuit Groningen Schoon dankzij mij en op een fikse hagelbui van boven!

Dat eerste was erg leuk en dat laatste mocht de pret niet drukken. Gewapend met bakfiets, afvalgrijpers en afvalringen ging de groep op stap. Straat voor straat werd de boel weer mooi opgeruimd. Dat is een goed begin van de mooie dagen die er weer aankomen.

Grote dank gaat ook uit naar al die toppers die samen de hagel trotseerden om de wijk weer schoon te maken. Lentekriebels gaat volgend jaar vanzelfsprekend weer door!

Na het schoonmaken werden de deelnemers beloond met een lekkere warme hap om weer even helemaal op te warmen.


9 april 2019

Hallo, ik heet Nicolien de Jong en ben sinds kort begonnen als vrijwilliger in Fruitcafé De Helpende Hand. Ik houd mij al jaren bezig met het beoefenen van meditatie en geef deze ervaring graag door opdat anderen ook baat hebben bij de gunstige effecten ervan. Deze bijeenkomst is bedoeld als kennismaking en proeven aan het beoefenen van meditatie. Het beoefenen van meditatie verdiept de band met jezelf en zorgt voor meer acceptatie van (lastige) gebeurtenissen in het leven. Door meditatie kun je makkelijker contact maken met begrippen als vrede, onvoorwaardelijke liefde en vrijheid. Omdat we kennismaken met meditatie zal het een geleide meditatie betreffen waarbij je ontspannen mijn stem kunt volgen.

Na het mediteren zullen we gezellig gezamenlijk een door mij voorbereide vegetarische maaltijd nuttigen. Er is ruimte voor maximaal 8 deelnemers. We kunnen starten indien zich minimaal 2 kandidaten aanmelden. Ik nodig je van harte uit om mee te komen doen!

Opgave via 06 1715 0041 of mail@fruitcafe.nl

Bij voldoende aanmelding neem ik contact met je op over de precieze datum en tijdstip.


7 april 2019

Feestelijke opening sociale koelkast!

Hoera!! De Wijert heeft een sociale koelkast, op de gezellige plek van Fruitcafé De Helpende Hand! We gaan de sociale koelkast officieel en feestelijk openen, op zaterdag 13 april om 13:30 uur, in het Fruitcafé!

Een sociale koelkast is een plek waar mensen vers voedsel in kunnen zetten dat ze zelf over hebben. Bijvoorbeeld omdat je teveel hebt gekookt, of omdat je nog goede verse producten over hebt. Het is ook de plek waar mensen naar toe kunnen om dit voedsel uit op te halen. Omdat je tegen voedselverspilling bent, of omdat je het zonde vindt iets te kopen terwijl een ander het nog over heeft. Zo helpen we elkaar in de wijk!

De sociale koelkast is een koeling zonder vriezer, en vanaf maandag 8 april mag je alvast voedsel naar het Fruitcafé brengen voor de sociale koelkast!

Er is tijdens de opening koffie, thee en wat lekkers voor als je komt en hopelijk dan ook al wat voedsel. Het wordt dan ook erg gewaardeerd dat er tijdens de opening voedsel wordt gedoneerd!

Aansluitend is er direct om 14:00 uur de Lentekriebels schoonmaakactie en gaan we met een groep bewoners de wijk in, om deze te ontdoen van zwerfvuil.

https://www.facebook.com/events/309889453029476/


30 maart 2018

Lentekriebels De Wijert 2019

Het zonnetje begint weer te schijnen en de eerste bloemen schieten uit de grond. Het voorjaar ruik en voel je weer helemaal eraan komen.

Onder het beetje sneeuw en de enorme hoeveelheid bladeren wat in onze wijk lag ligt her en der ook nog wat zwerfvuil. Tijdens de jaarlijkse lentekriebels campagne van de gemeente Groningen slaan Platform De Wijert, WIJ De Wijert & Fruitcafé De Helpende Hand de handen ineen om de wijk weer lentefris te maken.

Graag willen wij met jou op zaterdag 13 april de wijk in om de boel weer lekker schoon te maken. En natuurlijk is er een bedankje voor jouw hulp!

We verzamelen vanaf 13:30 in het Fruitcafé waar je warm wordt onthaald met koffie, thee en wat lekkers. Hier worden afvalgrijpers en vuilniszakken uitgedeeld om vervolgens vanuit het Fruitcafé de buurt in te trekken om met zijn allen de wijk weer schoon te gaan maken. Dit doen we tussen 14:00 en 16:00 uur en dan keren we weer terug naar het Fruitcafé.

Als bedankje voor je hulp en inzet trakteren we je op een gratis lekkere warme hap tussen 16:00 en 17:00.

Je mag je aanmelden door een mailtje te sturen naar: info@wijert.nl gewoon spontaan langskomen is ook helemaal prima!

We hopen jullie allen te zien op 13 april tussen 13:30 en 14:00 uur in Fruitcafé De Helpende Hand (Werumeus Buningstraat 20)

Het belooft een gezellige dag te worden. Tot dan!

Met vriendelijke buurtgroet,

Platform De Wijert,

WIJ De Wijert &

Fruitcafé De Helpende Hand.22 maart 2019

Pilot Free Café De Wijert geslaagd!

Op 21 maart jongstleden vond in Fruitcafé De Helpende hand het eerste Free Café plaats. Leveranciers, markthandelaren, ondernemers en particulieren uit de buurt, schonken hun producten die niet meer voor de verkoop of consumptie waren bestemd aan dit goede doel.

Rond 18:00 uur schoven we met 13 personen aan tafel. De vrijwilligers hadden verrukkelijke hapjes klaar gemaakt. Zo was er courgettesoep, stukken pizza, brood met onder andere zoete aardappelen en kon je een vorkje prikken in de olijven. Om de kelen te smeren waren er sapjes en water uit de kraan beschikbaar. Het toetje bestond uit een (Portugees gebakje) met of zonder fruit. Studentes van de Hanzehogeschool Groningen, deelden aan ons enquêteformulieren uit met vragen die betrekking hadden op dit project. Met dit project is aangetoond dat je producten die blijkbaar over zijn nog prima kunt koken en daarna gezellig opeten. Ik heb genoten van het eten en ook zeker van de mensen want er vonden mooie gesprekken plaats. Men vond het eerste Free café een groot succes!

Tekst: Henk Dekker11 maart 2019

Pilot Free Café in De Wijert

Hallo allemaal,

Een tijdje geleden was er in het Fruitcafé een mooie bijeenkomst met verschillende wijkbewoners over het tegengaan van voedselverspilling in de wijk. Op deze avond bespraken we verscheidene ideeën om dat te realiseren.

Één van de ideeën is het opzetten van een Free Café in De Wijert. Dit initiatief is al razend populair in Selwerd en Vinkhuizen. Vrijwilligers uit de wijk koken bij het Free Café met overgebleven producten van lokale ondernemers én eten dit vervolgens samen op. Een mooie combinatie van buurtcontact versterken en bewust met voedsel omgaan!

Op 21 maart willen wij tijdens een soort kick-off het hier uitgebreider over hebben met jullie. Het idee is namelijk om op korte termijn een Free Café te houden in de wijk. Lijkt het je leuk om hier je steentje aan bij te dragen? Praat dan 21 maart gezellig met ons verder onder het genot van een gratis lekkere maaltijd. Je bent welkom vanaf een uurtje of 17:00, en we gaan rond 18:00 uur met elkaar een hapje eten, rond 19:30 á 20:00 uur zal na de afwas de avond voorbij zijn. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar jolienoosterhof@hotmail.com met je contactgegevens.

Hopelijk zien we jullie dan!

Met vriendelijke groet,

Dennis Broekema, Sophie de Groot, Jolien Oosterhof en Ina de Vries12 februari 2019

Hallo allemaal!

Via de Facebookgroep van de Wijert is onlangs gevraagd wat mensen zouden vinden van het idee van een sociale koelkast in de wijk. Dit is een koelkast waarin kliekjes en voedselproducten kunnen worden geplaatst/opgehaald door bewoners van de wijk met als doel om voedselverspilling tegen te gaan. Er is gevraagd wie er in de wijk zou willen meedenken over dit idee en een aantal mensen reageerden enthousiast. Vandaar dat er een avond is gepland om gezamenlijk te brainstormen over dit idee!

De ‘Sociale Koelkast avond’ vindt op 26 februari van 19:30-20:30 uur plaats bij het Fruitcafé de Helpende Hand (Werumeus Buningstraat 20). Deze avond is bedoeld om samen na te denken over een sociale koelkast in de wijk, welke plek hiervoor geschikt zou zijn en hoe we dit idee kunnen realiseren. Daarnaast is er hopelijk ruimte om gezamenlijk na te denken over andere ideeën die gericht zijn op duurzaamheid/het tegengaan van voedselverspilling en hoe dit gezamenlijk kan worden aangepakt. Er wordt tijdens deze avond gezorgd voor een hapje en een drankje!

Als je ook graag mee wil denken, laat ons dit dan weten via 06-28166922 (app/sms) of stuur een berichtje via Messenger (Facebook). Hopelijk tot dan!

Vriendelijke groet,

Dennis Broekema, Jolien Oosterhof en Sophie de Groot


29 januari 2019

Fruitcafé De Helpende Hand ontvangt € 4.000,- van het Oranje Fonds


GRONINGEN – Fruitcafé De Helpende Hand, de gezondste ontmoetingsplek in De Wijert, organiseert sinds begin 2018 samen met wijkbewoners activiteiten voor en vooral mét de buurt. Om deze activiteiten dit jaar uit te breiden ontvangt het Fruitcafé € 4.000 van het Oranje Fonds.

Het Oranje Fonds streeft ernaar dat niemand zich buitengesloten voelt en iedereen mee kan doen in de samenleving. Daarom steunt het jaarlijks duizenden projecten die mensen met elkaar verbinden. Die steun bestaat uit geld, aandacht en advies. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Wat betekent dit voor de wijk?

Met de bijdrage van het Oranje Fonds kunnen we de activiteiten in het Fruitcafé een boost geven. Zo gaan wij in 2019 nog meer leuke en gezonde activiteiten rondom voedsel en voeding organiseren, zoals diverse kook- en bakactiviteiten voor alle leeftijden. We organiseren nu al: Heel De Wijert Bakt, kinderbakdagen, een gezond eetcafé, de 3G kookworkshop (voor klanten van de voedselbank), Oma’s soep, de meidengroep en kinderfeestjes. Dit willen we dus graag uitbreiden met meer activiteiten. We zijn op zoek naar nieuwe ideeën. Iedereen telt mee in het Fruitcafé.

Kom jij ons helpen?
Het Fruitcafé is altijd opzoek naar mensen die mee willen denken over nieuwe activiteiten rondom voeding en/of verbinding. Heb je zelf een leuk idee of wil je meehelpen bij een activiteit of vrijwilliger bij ons worden? Neem dan contact op met Dennis Broekema op dennis@fruitcafe.nl of kom gerust langs bij onze winkel aan de Werumeus Buningstraat 20 te Groningen. Meer informatie lees je via hier op de site bij het kopje activiteiten.11 januari 2019

Vandaag was de aftrap van de kinderbakdag. En het was meteen een mooi succes, 3 kids die meededen met het bakken. Hier gaan we lekker mee door! Doen jouw kids ook een keertje mee? http://www.fruitcafe.nl/kinderbakdag/

Deze activiteit is alleen voor de kinderen en er is altijd professionele begeleiding aanwezig.

Je kind opgeven kan via de mail naar: dennis@fruitcafe.nl of telefonisch via: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis)10 januari 2019

Elke tweede donderdag van de maand is er in het Fruitcafé het gezonde eetcafé. We zoeken nog 1 of 2 deelnemers die het leuk vinden om mee te koken en te eten. Elke maand word er een gezonde warme maaltijd gemaakt en daarna samen genuttigd. We beginnen rond 11:00 uur in de ochtend, en ergens tussen 12:00 en 13:00 wordt er gegeten. Daarna nog even de afwas en dan is tegen 14:00 uur de activiteit meestal ten einde. De kosten variëren per keer, dit is afhankelijk van wat er gekookt wordt. Maar meestal liggen de kosten van de activiteit ergens tussen de € 2,50 en € 4,00 euro per keer.

Bij interesse stuur gerust een mailtje naar: dennis@fruitcafe.nl of bel: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Maar gewoon binnenlopen in Fruitcafé mag natuurlijk ook. (Werumeus Buningstraat 20)11 december 2018

De Babbelbank maakt haar debuut bij het fruitcafé De Helpende Hand

Met trots mogen wij mededelen dat de eerste versie van De Babbelbank zijn opwachting gaat maken in het fruitcafé De Helpende Hand gelegen aan de Werumeus Buningstraat 20 in Groningen. We zijn erg blij dat we onze eerste prototype van De Babbelbank mogen testen in het fruitcafé. Omdat De Helpende Hand zich voornamelijk bezighoudt met mooie initiatieven, zoals de strijd tegen eenzaamheid met Oma’s Soep, kunnen wij ons geen betere plek wensen dan het fruitcafé om de eerste versie van De Babbelbank te testen.

Vanaf dinsdag 11 december kunt u gebruik maken van De Babbelbank bij fruitcafé De Helpende Hand. Maar wat is De Babbelbank nou precies? De Babbelbank is een initiatief van vier studenten van de Hanzehogeschool in Groningen en is speciaal ontworpen om verbinding te creëren tussen mensen en dus ook het verminderen van eenzaamheid. We merkten dat er tegenwoordig veel eenzaamheid heerst, met name onder ouderen, en dit probleem willen wij gaan aanpakken in de omgeving Groningen. Met De Babbelbank creëren wij niet alleen een ontmoetingsplek voor mensen maar zorgen we er ook voor dat gesprekken op een leuke en spontane manier tot stand komen. Zo zit De Babbelbank niet alleen heel erg lekker maar is deze ook uitgerust met een glazen pot, welke is gevuld met leuke interessante vragen die men aan elkaar kan stellen. Via deze zogenaamde ijsbrekers (vragen) zal het gesprek op een laagdrempelige manier tot stand komen en ben je binnen no-time een conversatie met een ander aan het voeren met een brede glimlach op je gezicht.

Bij deze dagen we jullie uit om tijdens het nuttigen van een overheerlijke smoothie van het fruitcafé eens het gesprek aan te gaan met een ander op onze Babbelbank. Je zult merken dat het niet alleen erg gemakkelijk is om een gesprek met een ander te voeren, het is ook nog eens heel erg leuk! Tevens is het nooit verkeerd om zo nu en dan nieuwe contacten te maken, je weet nooit wat eruit voortvloeit. Heeft u verder nog tips, wilt u meer informatie of ook een Babbelbank bij uw onderneming? Dan kunt u ons bereiken op het volgende emailadres: debabbelbank@gmail.com

Wij spreken onze hartelijke dank uit aan het fruitcafé De Helpende Hand voor het plaatsen van onze eerste prototype. Tevens wensen we iedereen veel plezier met de onvergetelijke conversaties op De Babbelbank!

Met vriendelijke groetjes,

Team De Babbelbank8 december 2018

Kinderbakdag in het Fruitcafé

Nieuw in De Wijert is de Kinderbakdag! Elke 2e en 4e vrijdag van de maand start er in 2019 in Fruitcafé De Helpende Hand de Kinderbakdag. Elke 2e vrijdag van de maand is het voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar, en elke 4e vrijdag van de maand is het voor kinderen van 7 tot en met 10 jaar. Kijk voor alle data op: http://www.fruitcafe.nl/kinderbakdag/

De kosten per kinderbakdag zijn € 2,50. De activiteit is in principe alleen voor de kinderen. Er is altijd professionele begeleiding bij. Mocht u als ouder/verzorger er graag bij zijn dan is dat in overleg mogelijk. Er kunnen per keer maximaal 6 kinderen meedoen.

Het Fruitcafé start in januari met deze leuke en nieuwe activiteit. U kunt uw kind opgeven kan via de mail naar: dennis@fruitcafe.nl of telefonisch via: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Of gewoon langskomen mag natuurlijk ook. We zitten aan de Werumeus Buningstraat 20. Let op! In de kerstvakantie is het Fruitcafé gesloten.


27 november 2018

Gesloten in verband met de kerstvakantie!

Beste Klant,

In verband met de kerstvakantie zijn wij van maandag 24 december tot en met zondag 6 januari gesloten. Onze welgemeende excuses voor het ongemak.

Vanaf maandag 7 januari bent u weer van harte welkom bij ons in het Fruitcafé. We hopen u dan gezond weer te ontmoeten!


13 november 2018

Op vrijdag 14 december 2018 organiseert stichting DOET in samenwerking met Fruitcafé De Helpende Hand het evenement hondensnacks bakken voor buurtbewoners uit de Wijert en omstreken. Van 14:00 tot 16:00 uur worden er snacks gebakken. U hoeft niks mee te nemen, alle ingrediënten en spullen voor het bakken zijn geregeld.

We vragen een kleine bijdrage van 3,25 euro voor de ingrediënten. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar: dennis@fruitcafe.nl of door te bellen met 06-1715 0041. Of kom gewoon langs in het Fruitcafé en vraag naar Dennis.

Er zijn maximaal zes plaatsen beschikbaar dus vol = vol!

Het belooft een hele leuke middag te worden!!!

Waar: Fruitcafé, De Helpende Hand

Werumeus Buningstraat 20

Groningen23 oktober 2018

Vanaf heden zijn wij op zaterdag gesloten. Met uitzondering van speciale activiteiten of op afspraak voor bijvoorbeeld een kinderfeestje of een workshop.27 september 2018

Vanaf nu te koop! Een heerlijke verse kop Oma’s Soep van de dag. 1 kop € 2,00


13 september 2018

Start Oma’s Soep

Vandaag zijn wij in het Fruitcafé gestart met Oma’s Soep! Oma’s Soep is een initiatief waar studenten samen met ouderen een heerlijke oma soep gaan maken. De groentes voor de soep zijn producten die we gedoneerd krijgen van markthandelaren die dat over hebben. Met deze activiteit gaan we voedselverspilling & eenzaamheid tegen. Want we halen ouderen uit hun huis en bieden ze een fantastisch uitjel

Vandaag was de kick-off van Oma’s Soep! Kent of bent u een oma of opa en wilt u dolgraag meedoen of hen mee laten doen met soep te maken? Schroom dan niet en meld u bij ons aan! Elke laatste donderdag van de maand mag u mee doen!

En omdat we de groentes van de markt krijgen is deze activiteit volledig gratis!

Kijk in onze agenda voor alle data! http://www.fruitcafe.nl/agenda/

Neem voor meer informatie of opgaaf gerust contact met ons op. Mail naar: dennis@fruitcafe.nl of bel naar: 06 1715 0041 (vraag naar Dennis) of loop gewoon bij ons binnen in de (Werumeus Buningstraat 20)13 juli 2018

Geslaagde buurtmarkt De Wijert

Fruitcafé De Helpende Hand bestaat 1 jaar, en dat hebben we gevierd met een gezellige buurtmarkt voor en met de buurt. Prachtig weer was het op 11 juli, en wat een gezelligheid voor de deur van het Fruitcafé en de andere ondernemers.

Samen met pizzeria Palermo, Kapsalon De Wijert, Terts & Toets en Lentis Leefstijl hebben we deze markt voor de buurt opgezet. We hebben bewoners uitgenodigd met hun creaties te komen en er was een kleine rommelmarkt. Tussen 13:00 & 17:00 hebben we heel wat bezoekers gehad die langs kwamen te buurten en te genieten van al het leuks dat de markt bood.

Wat ons betreft organiseren we dit vaker voor en vooral met de wijk!6 juli 2018

Verse kersen (nieuwe oogst)

Ze zijn weer bij ons te koop, verse kersen van Oudebosch! Komt u een bakje kopen?29 juni 2018

Uitje Oudebosch

Op donderdag 28 juli heeft Fruitcafé De Helpende Hand een uitje naar Oudebosch georganiseerd. Met een busje van Terra MBO heeft het Fruitcafé 8 ouderen uit de wijk meegenomen naar fruitteeltbedrijf Oudebosh.

Rond 14:30 vertrok het busje richting Niehove waar de deelnemers werden ontvangen met koffie en appelgebak, en daarna was er een rondleiding over de boomgaard en werd er verteld over de geschiedenis van het bedrijf en alle soorten fruit die Oudebosch kweekt.

De deelnemers waren zichtbaar aan het genieten van al het moois wat het Fruitcafé deze mensen aanbood, prachtig om te zien dat we de mensen zo blij konden maken. Het Fruitcafé organiseert veel leuke activiteiten, en ook voor de oudere doelgroep gaan we vaker leuke dingen organiseren.

Dit uitje werd mede mogelijk gemaakt door Wijkdeal De Wijert.


Weggeefboekenkast

Vanaf heden staat er in Fruitcafé De Helpende Hand een weggeefboekenkast. Hier mag u gratis boeken uit pakken en uiteraard ook boeken in terugzetten.

Kom bij ons lans om te kijken of er voor u wat tussenzit.
26 juni 2018

Buurtmarkt De Wijert

Op woensdag 11 juli organiseren Fruitcafé De Helpende Hand, Palermo, Lentis Leefstijl, Kapsalon De Wijert en Terts & Toets samen een gezellige buurtmarkt! De markt vind plaats van 13:00 tot 17:00 op het pleintje voor de winkels aan de Werumeus Buningstraat. (Op de hoek Couperusstraat zijstraat Vondellaan).

Wat is er onder andere te doen? De hiervoor genoemde deelnemers staan en met hun producten en / of diensten, er zijn buurtbewoners met eigen creaties, een springkussen, muziek op een open podium en kom met je kleedje en spullen die je wilt verkopen naar de rommelmarkt.

Voor de rommelmarkt of het open podium je graag even opgeven bij Dennis Broekema van Fruitcafé De Helpende Hand. Dit kan door te mailen naar: dennis@fruitcafe.nl of bellen met: 06-1715 0041, je mag natuurlijk ook gewoon bij ons langskomen in het Fruitcafé, ons adres is: Werumeus Buningstraat 20.

Tot 11 juli!


20 juni 2018

Even voorstellen:

Dit is Jan Dijkstra, Jan is onze nieuwe collega. Gewapend met een schroevendraaier mag Jan graag klussen. Heeft u een kleine klus kom dan bij ons langs en dan gaan we kijken of Jan uw helpende hand kan zijn!6 juni 2018

Mee met het Fruitcafé!

Op 28 juni en 5 juli gaan we de wijk uit en de provincie in. Fruitcafé De Helpende Hand organiseert voor ouderen uit de buurt een dagje weg naar fruitteeltbedrijf Oudebosch in Niehove.

De kosten zijn € 5,00 euro per persoon en u kunt op deze 2 dagen van 14:00 tot 17:00 eruit. U krijgt 3 koffie of thee en heerlijk vers appelgebak met de appels van Oudebosch!

Opgeven voor 25 juni bij Dennis Broekema. Dit kan bij ons in de winkel of door een mailtje te sturen naar: dennis@fruitcafe.nl of bel naar: 06 1715 0041.

Gaat u mee?22 mei 2018

Heeft u houdbare producten in de kast liggen die nog niet over de datum zijn? Breng ze dan vanaf nu bij ons in het Fruitcafé langs voor de klanten van de Voedselbank Stad Groningen. Wij zijn vanaf heden een inzamelpunt voor de voedselbank en haar klanten. Zie hier een voorbeeld van producten waar de voedselbank behoefte aan heeft.18 mei 2018

Frisse vrolijke lentebloemetjes nu te koop voor weinig! Kom nu langs bij Fruitcafé De Helpende Hand! Al te koop vanaf € 1,00 per plantje en op = op!

25 april 2018

ACTIE!

Bij aanschaf van minimaal €5,00 aan groente en/of fruit GRATIS een Japanse Wijnbes inclusief verzorg instructie!
Leuk voor in de tuin, ze kunnen nu de (tuin)grond in!

Deze actie is geldig zolang de voorraad strekt.


20 april 2018

 Oma’s soep & 3G kookworkshop van start!

Gisteren hebben wij voor het eerst met ouderen en kids samen soep gemaakt en opgegeten. En dat was erg geslaagd! We hebben heerlijk verse groentesoep gemaakt, er is nog wat over dus voor slechts € 1,- kunt u een heerlijke kop soep bij ons krijgen op = op!

En ook gister is de eerste 3G kookworkshop voor klanten van de voedselbank gestart. Met een groepje hebben we een heerlijke voedzame en gezonde maaltijd gemaakt en deze daarna gezellig samen opgegeten. Beide activiteiten gaan door in ons gezellige Fruitcafé!


31 maart 2018

We zoeken senioren die Oma’s soep kunnen & willen maken!

We willen met een groepje oudere bewoners graag een gezellige activiteit opstarten waar het maken en opeten van soep centraal staat. Soep is lekker en gezond, maar een hele pan maken voor jezelf doe je niet zo snel. Maar wat is er nou leuker dan het samen te maken en daarna samen op te eten. Doet u mee?

Zodra we 3 of 4 deelnemers hebben gaan we samen een datum en tijd afspreken wanneer iedereen kan. De kosten voor deze activiteit zijn alleen de ingrediënten van de soep. Dus veel hoeft Oma’s soep niet te kosten.

Kijk voor opgaaf op: www.fruitcafe.nl/oma-soep/


23 maart 2018

Agenda

Sinds vandaag hebben wij een agenda op onze website staan. Hier kunt u al onze activiteiten in vinden en ook andere zaken. Zoals wanneer we extra gesloten zijn met bijvoorbeeld feestdagen. De agenda vind u hier: www.fruitcafe.nl/agenda


21 maart 2018

Heel De Wijert Bakt Proeverij

Op vrijdag 6 april tussen 16:00 & 17:30 nodigen wij u van harte uit tijdens de proeverij van Heel De Wijert Bakt!

U kunt dan GRATIS proeven wat er onder andere gebakken kan worden tijdens Heel De Wijert Bakt! En uiteraard kunt u zichzelf dan opgeven om mee te doen met Heel De Wijert Bakt!

Ook bieden wij u uiteraard de mogelijkheid om kennis te maken met Fruitcafé De Helpende Hand en alle andere activiteiten die wij willen gaan starten.

Komt u proeven?


16 maart 2018

Gezond eetcafé in het Fruitcafé

Veel mensen hebben last van bepaalde allergieën in hun voeding. Denk aan lactose allergie, gluten allergie, koolhydraatarm en/of vegetarische wensen. Ina de Vries een bewoonster uit De Wijert, zou graag eens met een groepje bewoners willen brainstormen over de mogelijkheden voor het maken van een gezonde & allergie vrije maaltijd om dit gezellig samen te nuttigen in het Fruitcafé.

Wil jij met ons meedenken of we zo’n gezellig eetcafé kunnen starten in het Fruitcafé? Ook zijn we nieuwsgierig of er meer mensen zijn in de buurt die dit leuk vinden.

Wat we leuk zouden vinden als we samen met een klein groepje bewoners uit de buurt low budget lekker voor en door kunnen koken. En waar rekening wordt gehouden met de gezonde wensen. Doe jij mee?

Bij interesse stuur gerust een mailtje naar: dennis@fruitcafe.nl of bel: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Maar gewoon binnenlopen in Fruitcafé mag natuurlijk ook. (Werumeus Buningstraat 20)


15 maart 2018

(Hobby) Kok(s) gezocht!

Binnenkort starten wij met de 3G kookworkshop! Tijdens deze activiteit gaan we Gezond, Goedkoop & Gemakkelijk koken met klanten van de Voedselbank Stad Groningen. Klanten van de voedselbank krijgen deze workshop gratis van ons aangeboden. Wij zoeken iemand die tijdens deze activiteit op vrijwillige basis zou willen koken met de deelnemers. Je kookt voor en met een groep met maximaal 6 deelnemers.

Ben jij een beetje creatief in de keuken en deel jij graag je kennis met anderen? Dan zijn wij wellicht op zoek naar jou. Uiteraard zorgen wij voor alle ingrediënten en randvoorwaarden. En je mag uiteraard de bereide maaltijd gezellig mee opeten met de groep.

Interesse? Stuur een mail naar: dennis@fruitcafe.nl of bel met: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Of loop eens bij ons binnen in het Fruitcafé (Werumeus Buningstraat 20)

 


10 maart 2018

Eerste Heel De Wijert Bakt groot succes!

Op vrijdag 9 maart 2018 heeft de eerste buurtactiviteit in Fruitcafé De Helpende Hand plaatsgevonden. Dit was Heel De Wijert Bakt! Vier enthousiaste dames uit de buurt kwamen samen in het Fruitcafé en hebben in groepjes een heerlijke bananencake gebakken!

De sfeer onder de dames was reuze gezellig en het bakresultaat was heerlijk! Kittie Stoepker wie Heel De Wijert bedacht heeft kon niet wachten met proeven namelijk. En alle deelnemers hebben hun eigen baksel lekker voor het weekend mee naar huis genomen.

Deze dames gaan sowieso door met bakken bij ons! Bent u geïnspireerd en loopt het water u al in de mond bij het idee om gezellig samen de lekkerste dingen te bakken? Neem dan contact met ons op om ook aan Heel De Wijert Bakt mee te doen! En dit hoeft niet op de vrijdag te zijn. Fruitcafé De Helpende Hand is immers 6 dagen per week geopend!

Kom gerust eens bij ons binnen aan de Werumeus Buningstraat 20, of bel met: 06-1715 0041 (vraag naar Dennis). Of stuur een mail naar: dennis@fruitcafe.nl


20 februari 2018

Nieuw afhaalpunt van de streekboer in Fruitcafé De Helpende Hand!

Sinds deze maand kan je ook in De Wijert genieten van al het lekkers dat de provincie Groningen te bieden heeft. De Streekboer heeft namelijk een afhaalpunt in Fruitcafé de Helpende Hand geopend. In de webshop van de Streekboer vind je een compleet aanbod van producten uit een omtrek van 40 km van de stad. Groenten, fruit, vlees ,zuivel, brood en zelfs wijn en bier kun je online bestellen voor een eerlijke prijs. Elke week kun je tot dinsdagochtend 10 uur je bestelling plaatsen en online afrekenen om deze vervolgens op woensdagmiddag tussen 15.00 – 18.00 op te halen bij het Fruitcafé aan de Werumeus Buningstraat 20. De boer ontvangt een eerlijke prijs voor zijn of haar product en jij ontvangt heerlijke producten uit het Ommeland. Probeer het nu ook en neem een kijkje op www.destreekboer.nl/groningen