Over ons

Bewonersbedrijf De Wijert i.o. is een coöperatieve organisatie waar (gezonde) diensten en activiteiten worden georganiseerd voor en door bewoners uit de buurt.

Wilt u even buurten? Ook dat kan. In het MFC De Wijert/Helpman waar wij gevestigd zitten bent u altijd welkom voor een kopje koffie/thee en gezelligheid. U kunt hier andere buurtbewoners ontmoeten en ontdekken wat er allemaal mogelijk is. Bijvoorbeeld het aansluiten bij één van onze diensten of één van de andere vele activiteiten die daar plaatsvinden.

Heeft u een vraag of een punt van zorg? Ook dit kunt u aankaarten bij de medewerkers van Bewonersbedrijf De Wijert in oprichting. Of wilt u graag meedoen met één of meerdere van de leuke activiteiten? Vraag dit gerust aan één van de medewerkers.


Wie zijn wij?

Wat is het Bewonersbedrijf De Wijert nou precies?

Bewonersbedrijf De Wijert is in 2017 gestart als Fruitcafé De Helpende hand, een ontmoetingsplek met keuken voor de buurt. Er werd fruit verkocht en er was een klussendienst. Inmiddels is het uitgegroeid tot een coöperatief Bewonersbedrijf met ontmoetingsplek waar (gezonde) diensten en activiteiten worden georganiseerd voor en door bewoners uit de buurt.

Op openingstijden bent u welkom om een praatje te komen maken onder het genot van een kopje koffie en of thee. Heeft u een vraag of een punt van zorg? Dit kunt u aankaarten bij de medewerkers van Bewonersbedrijf De Wijert in oprichting. Of wilt u graag meedoen met één of meerdere van onze leuke diensten? Onze medewerkers kunnen u erover vertellen en u kunt na aanmelding meteen meedoen.

Heeft u een geweldig idee, mist u iets in de diensten van het Bewonersbedrijf i.o., en/of wilt u zelf wat opstarten vanuit het Bewonersbedrijf? Dat is mogelijk! Wij staan open voor nieuwe initiatieven in de wijk. Alle buurtbewoners kunnen en mogen nieuwe diensten en activiteiten ontplooien. Neem contact op of loop eens binnen om hierover te praten.

Bewonersbedrijf De Wijert i.o. heeft een toekomstvisie waarin een aantal kansrijke initiatieven worden onderzocht op haalbaarheid. Er wordt op dit moment gewerkt aan het recyclen van meubels en kleding in de buurt. Er leven ook plannen voor het plasticvrij bezorgen van etenswaren, en bijvoorbeeld het aanleggen van fruitbomen en -struiken in de buurt. Het fruit ervan willen wij gebruiken! Ook denken we aan een bemiddelingsdienst tussen bewoners voor vraag en aanbod van klussen, talent en ervaring.


Organisatie

Bewonersbedrijf De Wijert i.o. is een coöperatieve buurtplek, opgericht door Gebiedscoöperatie Westerkwartier en Terra MBO Groningen. Deze 2 organisaties vormen tevens het bestuur van het Fruitcafé.


Sociale Koelkast

Op zaterdag 13 april 2019 is de tweede sociale koelkast van de stad Groningen bij ons geopend in het voormalige Fruitcafé. Met de verhuizing van Bewonersbedrijf De Wijert i.o. naar het MFC De Wijert/Helpman (P.C. Hooftlaan 1) is de sociale koelkast met ons meegegaan.

Maar wat is eigenlijk een sociale koelkast?

Een sociale koelkast is een plek waar mensen vers voedsel in kunnen zetten dat ze zelf over hebben. Bijvoorbeeld omdat je teveel hebt gekookt, of omdat je nog goede verse producten over hebt. Het is ook de plek waar mensen naar toe kunnen om dit voedsel uit op te halen. Omdat je tegen voedselverspilling bent, of omdat je het zonde vindt iets te kopen terwijl een ander het nog over heeft. Zo helpen we elkaar in de wijk!

De sociale koelkast is een koelkast met vriezer. Ook is er een kleine ruimte om droogwaren en niet gekoelde producten te doneren of uit op te halen.

Dit zijn de (spel)regels van de sociale koelkast:

Kom je iets in de koelkast zetten?
1) Voedselproducten het liefst in dichte verpakkingen en anders met een sticker vermelden wanneer het is geopend
2) Bereid eten moet een sticker hebben met de datum van bereiding en de inhoud/ingrediënten
3) Rauwe vlees-/visproducten zijn niet toegestaan in de koelkast wanneer deze al zijn geopend

Kom je iets uit de koelkast halen?
1) Pak wat je lekker vindt of wil redden van de afvalcontainer!
2) Bij dichte verpakkingen goed letten op de sticker ‘te gebruiken tot en met’. Als deze datum verstreken is kun je het product beter niet meer consumeren…
3) Je bent zelf verantwoordelijk, dus gebruik je neus of proef bij twijfel!
4) Bij allergieën wordt het je afgeraden bereide producten van anderen te consumeren. Wees voorzichtig, want ook hier geldt; eigen verantwoordelijkheid!

De Sociale Koelkast in de Wijert is een initiatief voor en door wijkbewoners en is gericht op het tegengaan van voedselverspilling! Bewonersbedrijf De Wijert i.o. faciliteert alleen de locatie van de koelkast en is verder niet aansprakelijk te stellen.

 Dit is de sociale koelkast:

 En ook hebben wij een beetje ruimte om houdbare producten te doneren:


Wijkdeal De Wijert

Wijkdeal De Wijert is een afspraak. Een afspraak tussen bewoners van De Wijert en de gemeente Groningen, WIJ De Wijert, Platform De Wijert, MFC De Wijert, woningcorporaties, voormalig Fruitcafé De Helpende Hand, diverse onderwijsinstellingen en meerdere ondernemers. Iedere nieuwe partij die aan wil haken is natuurlijk van harte welkom. De afspraak is samen te werken in en aan de wijk om deze naar een hoger plan te tillen.

Vanuit het thema meedoen en samenzijn binnen Wijkdeal De Wijert is Bewonersbedrijf De Wijert i.o. ontstaan, dit met verschillende diensten voor en door de buurt. Dit werd opgezet vanuit het toenmalige Fruitcafé De Helpende Hand onder de buurtsamenwerking van de Wijkdeal. Dit doen we zodat we goed met alle belangrijke partners samen kunnen werken en om elkaar te versterken waar nodig.